Τμήμα Χημείας - Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας - Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
1) Ανάπτυξη νέων καταλυτικών αντιδράσεων υδρογόνωσης, υδρογονόλυσης, υδροφορμυλίωσης και υδροκαρβοξυλίωσης πολυακόρεστων μεθυλεστέρων ανανεώσιμων φυτικών ελαίων, υδατανθράκων και των παραγώγων τους καταλυόμενες από καινοτόμα, πολύ δραστικά, εκλεκτικά και σταθερά υδατοδιαλυτά καταλυτικά συστήματα των στοιχείων μετάπτωσης και των μετάλλων των κυρίων ομάδων, από νανοσωματίδια και άλλους ετερογενείς καταλύτες σε υδατικά/οργανικά διφασικά και υδατικά μονοφασικά συστήματα σύμφωνα με τις αρχές της Πράσινης-Βιώσιμης Χημείας που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιομηχανική κλίμακα παραγωγής λιπαρών αλκοολών, της αναβάθμισης της ποιότητας του βιοντίζελ 1ης γενιάς, της παραγωγής βιοντίζελ 2ης γενιάς, βιοκαυσίμων προηγμένης τεχνολογίας (advanced biofuels), εναλλακτικών διαλυτών και χημικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης καθώς και τροφίμων με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε επιβλαβή για την υγεία trans-λιπαρά. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα παράγωγα της ανανεώσιμης βιομάζας-υδατανθράκων είναι γνωστά ως χημικές ενώσεις πλατφόρμας (platform chemicals) και ιδιαίτερα στο σύγχρονο πεδίο των βιοδιυλιστηρίων (biorefineries). Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (US Department of Energy, DOE) δημοσίευσε το έτος 2004 μια αξιολόγηση την οποία επικαιροποίησε το 2010 όπου αναφέρονται 12 σπουδαιότερες χημικές ενώσεις πλατφόρμας που λαμβάνονται από ανανεώσιμη βιομάζα (γιγάντια χωρητικότητα παραγωγής: 2,0 x 1011 τόννοι το χρόνο) όπως π.χ. το λεβουλινικό οξύ και η φουρφουράλη οι οποίες παρουσιάζουν ένα πολύ υψηλό δυναμικό για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενός ευρύτατου φάσματος εναλλακτικών χημικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τροφίμων και υλικών. Ανάπτυξη νέων αντιδράσεων υδρογόνωσης των ανανεώσιμων χημικών ενώσεων πλατφόρμας λεβουλινικό οξύ και φουρφουράλης καταλυόμενες από σύμπλοκα των στοιχείων μετάπτωσης και από νανοσωματίδια σε υδατικό περιβάλλον για την παραγωγή βιοκαυσίμων προηγμένης τεχνολογίας, καυσίμων υλών P-σειράς, εναλλακτικών διαλυτών και χημικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
2) Πολυμερισμός μεθακρυλικών εστέρων. Επίδραση της δομής καταλύτη και συνκαταλύτη, της φύσης του διαλύτη και των πειραματικών συνθηκών (θερμοκρασία, συγκεντρώσεις αντιδρώντων, χρόνος αντίδρασης κ.λπ.) στα μοριακά χαρακτηριστικά (μοριακό βάρος, κατανομή μοριακών βαρών) και τη μικροδομή των παραγόμενων πολυμερών. Κινητική μελέτη των αντιδράσεων πολυμερισμού. Σύνθεση νέων καταλυτικών συστημάτων για τον έλεγχο της μικροδομής και των μοριακών χαρακτηριστικών των πολυ(μεθακρυλικών εστέρων).
3) Μακρομοριακή αρχιτεκτονική με χρήση μεταλλοκενικών καταλυτών. Σύνθεση τυχαίων συμπολυμερών μεθακρυλικών εστέρων και μελέτη της δομής και των ιδιοτήτων τους. Σύνθεση μακρομονομερών με διάφορες τεχνικές πολυμερισμού και συμπολυμερισμός αυτών με μεθακρυλικούς εστέρες, χρησιμοποιώντας μεταλλοκενικούς καταλύτες, για την παρασκευή εμβολιασμένων συμπολυμερών. Παρασκευή κατά συστάδες συμπολυμερών με διαφορετικούς μεθακρυλικούς εστέρες. Μελέτη της επίδρασης της φύσης των χρησιμοποιούμενων πολυμερών και των καταλυτικών συστημάτων. Μοριακός χαρακτηρισμός και μελέτη των ιδιοτήτων των παραγόμενων υλικών.
4) Σύνθεση πολυ(ισοκυανικών εστέρων) με τη βοήθεια ημιμεταλλοκενικών καταλυτών. Μελέτη της επίδρασης του καταλύτη, της φύσης του μονομερούς και των πειραματικών συνθηκών στην πορεία του πολυμερισμού. Κινητική μελέτη του πολυμερισμού. Προσπάθεια σύνθεσης αστεροειδών κατά συστάδες συμπολυμερών με τη χρήση ω-υδροξυδραστικών πολυμερών και ημιτιτανοκενικών καταλυτών.
5) Μελέτη και ανάπτυξη νέων καταλυτικών συστημάτων για αντιδράσεις υδροπυριτίωσης. Χρήση του πολυισοπρενίου ως υποστρώματος σε αντιδράσεις υδροπυριτίωσης. Μελέτη της ταχύτητας και της απόδοσης της αντίδρασης χρησιμοποιώντας διάφορα καταλυτικά συστήματα. Εφαρμογές των υδριπυριτιωμένων προϊόντων στη σύνθεση νέων μακρομοριακών αρχιτεκτονικών.
6) Ανάπτυξη καταλυτών και αντιδραστήρων για την παραγωγή υδρογόνου μέσω αναγωγής του νερού (φωτοκαταλυτικά ή καταλυτικά). Η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο συνδυασμός δε ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την παραγωγή υδρογόνου από το νερό, αποτελεί στόχο των ερευνητών, αφού έτσι θα διαθέτουν μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας με εκπομπή μηδενικών ρύπων. Το υδρογόνο μπορεί στη συνέχεια να τροφοδοτηθεί σε κυψέλες καυσίμων προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε κινητές ή σταθερές εφαρμογές. Στόχος της ερευνητικής αυτής προσπάθειας είναι η ανάπτυξη καταλυτών αναγωγής του νερού με μεγάλη απόδοση σε υδρογόνο, χρησιμοποιώντας ή όχι ηλιακή ενέργεια και σωμάτωσή τους σε κατάλληλους αντιδραστήρες, η οποία θα επιτευχθεί με συνδυασμό των καταλυτών αυτών με ημιαγώγιμους φωτοευαισθοποιητές
7) Φωτοκαταλυτική οξείδωση μη-βιοαποικοδομήσιμων οργανικών ρύπων με χρήση ηλιακής ακτινοβολίας και συμπλόκων ενώσεων βολφραμίου και μολυβδαινίου, για τον καθαρισμό βιομηχανικών αποβλήτων. Τα βιομηχανικά απόβλητα περιέχουν συνήθως ποσότητες οργανικών ρύπων που είναι μη-βιοαποικοδομήσιμοι ή/και τοξικοί και, για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συμβατικές βιολογικές μέθοδοι για την επεξεργασία τους. Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι η ανάπτυξη φωτοκαταλυτικών διεργασιών για τη καταστροφή βιομηχανικών ρύπων, με χρήση ομογενών διαλυμάτων φωτοκαταλυτών βολφραμίου και μολυβδαινίου και ηλιακής ακτινοβολίας. Θα ερευνηθεί η δυνατότητα σύμπλεξη τους σε ΤiΟ2 και η καταλυτική δράση του ευαισθητοποιημένου ημιαγωγού.
8) Ανάπτυξη καινοτόμων καταλυτών για τη διαχείριση των οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) και του θείου (SΟx). Η διαχείριση οξειδίων του θείου και αζώτου παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον διεθνώς και έχουν αναπτυχθεί πολλά συστήματα ετερογενούς δέσμευσης τους δυστυχώς όμως σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι το κόστος λειτουργίας των βιομηχανιών αυξάνεται σημαντικά ενώ τα παραγόμενα προϊόντα δεν μπορούν πάντα να ανακτηθούν. Η δε αποθήκευση των δηλητηριασμένων καταλυτών είναι προβληματική, προκαλώντας επί πλέον ρύπανση του περιβάλλοντος. Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι η σύνθεση και ο χαρακτηρισμός νέων καταλυτών με αυξημένη καταλυτική δράση στην αναγωγή SO2, SO3 και ΝΟx σε χαμηλές θερμοκρασίες.
9) Ανάπτυξη καταλυτών για την φωτοοξείδωση του DNA. Η εκλεκτική διάσπαση του DNA αποτελεί πεδίο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος διεθνώς λόγω κυρίως των θεραπευτικών μεθόδων που μπορούν να αναπτυχθούν. Ο συνδυασμός της δε με φωτοκαταλυτική δράση κάποιων συμπλόκων ενώσεων δίνει τη δυνατότητα ελεγχόμενης διάσπασης, μέσω επιλεκτικής μεταφοράς ηλεκτρονίων (π.χ. σε καρκινογόνα κύτταρα). Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι η σύνθεση και ο χαρακτηρισμός νέων καταλυτών βολφραμίου μολυβδαινίου και ρηνίου (με έντονη βιολογική δράση) και η δράση τους στη φωτοδιάσπαση του DNA.
10) Παρασκευή νέων συμπλόκων Μο(ΙV), W(VI) και Re(V) και χρησιμοποίηση τους στην καταλυτική μεταφορά ατόμου οξυγόνου σε οργανικά υποστρώματα (ασύμμετρη κατάλυση). Η ενεργοποίηση και μεταφορά ατόμων ή μικρών ομάδων αποτελεί ένα ευρύ πεδίο έρευνας διεθνώς καθώς αφορά υδρογονώσεις, υδροφορμυλιώσεις κ.α. Οι εφαρμογές είναι πολλές στην περιοχή της βιολογίας, των φαρμάκων αλλά και των νέων υλικών. Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι η σύνθεση και ο χαρακτηρισμός νέων καταλυτών Μο(ΙV), W(VI) και Re(V) και χρησιμοποίηση τους στην καταλυτική μεταφορά ατόμου οξυγόνου σε οργανικά υποστρώματα όπως επιλεκτική οξείδωση α) αλκοολών β) σουλφιδίων ή για την εποξείδωση ολεφινών.
11) Ενζυματική αποικοδόμηση πολυαλογονωμένων υδρογονανθράκων για περιβαλλοντικές εφαρμογές. Είναι γνωστό ότι οι πολυαλογονωμένοι υδρογονάνθρακες αποτελούν κύριο οργανικό ρύπο και η έρευνα στη καταπολέμηση τους απασχολεί διεθνώς του ερευνητές. Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι η ενζυματική αποικοδόμηση πολυαλογονωμένων υδρογονανθράκων.
12) Σύνθεση χαρακτηρισμός και διερεύνηση της καταλυτικής δραστικότητας μονο- και ετεροπυρηνικών ενώσεων Rh(I) και Ru(II). Οι ενώσεις του Rh(I) και Ru(II) με υποκαταστάτες τρισθενούς φωσφόρου βρίσκουν μεγάλες εφαρμογές σε βιομηχανικής σημασίας καταλυτικές διεργασίες. Στόχος της ερευνητικής αυτής προσπάθειας είναι η τροποποίηση που εκφέρεται α) μέσω λεπτής ρύθμισης της ηλεκτρονικής πυκνότητας του μεταλλικού κέντρου με χρήση μικτών υποκαταστατών τρισθενούς φωσφόρου (Μ (ΡΑ3)(ΡΒ3)) και β) με συνεργική δράση ετερομεταλλικού κέντρου (Rh-M-Rh), (Rh-M-Ru), (Ru-M-Ru); όπου (M=V,Mo,W), με σκοπό τη βελτίωση ήδη γνωστών καταλυτικών συστημάτων και την ανάπτυξη νέων.
13) Σύνθεση, χαρακτηρισμός και διερεύνηση της καταλυτικής δραστικότητας συμπλόκων ενώσεων του μαγγανίου (Mn) ή/και νικέλιου (Ni) με υποκαταστάτες καρβοξυλικά και υδροξυλιωμένα παράγωγα του βενζολίου και της πυριδίνης. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής πρότασης, είναι η συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας που αναφέρεται στη σύνθεση και χαρακτηρισμό και στη μελέτη της καταλυτικής συμπεριφοράς νέων ενώσεων που περιέχουν αφ’ ενός μεταλλικά ιόντα όπως μαγγάνιο (Mn) ή/και νικέλιο (Ni) και αφ’ ετέρου υποκαταστάτες - καρβοξυλικά και υδροξυλιωμένα παράγωγα του βενζολίου και της πυριδίνης. Oι καρβοξυλο-κατεχολικοί υποκαταστάτες όπως και οι πυριδινο-κατεχολικοί έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων και εκτεταμένες μελέτες έχουν δημοσιευτεί. Οι ενώσεις αυτές μπορεί να υπάρξουν σε διαφορετικές οξειδωτικές καταστάσεις, με ενδιάμεση δημιουργία ελεύθερης ρίζας και τελικά δημιουργία κινόνης και υπεισέρχονται είτε μιμούνται βιολογικούς κύκλους, στο ζωικό και φυτικό κόσμο. Ο συνδυασμός τους με μεταλλικά ιόντα, που μπορούν να υπάρξουν σε πολλαπλές οξειδωτικές βαθμίδες, όπως είναι το μαγγάνιο (με σταθερές οξειδωτικές καταστάσεις ΙΙ, ΙΙΙ, και ΙV), δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Επιδιώκεται η χρησιμοποίηση ενώσεων που απομονώθηκαν, ή /και ο σχεδιασμός νέων, ως μοντέλων για τη μελέτη μη πλήρως διευκρινισμένων βιολογικών συστημάτων, ως απαρχητών καταλυτικών – βιομιμητικών διεργασιών (όπως είναι η διάνοιξη του αρωματικού δακτυλίου).
14) Εύρεση ομογενών καταλυτών για τη χημικής, βιοχημικής και βιομηχανικής σημασίας αντίδραση (1)
2Η+ + 2e- → H2 (αντίδραση 1)
Η αναγωγή των πρωτονίων προς μοριακό υδρογόνο (αντίδραση 1) είναι μία θεμελιώδης οξειδοαναγωγική αντίδραση και μετέχει σε πλήθος άλλων σημαντικών αντιδράσεων π.χ.:
RCH2OH → RCHO + 2H+ + 2e-
CO + H2O → CO2 + 2H+ + 2e- (WGSR)
Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι η ανακάλυψη καταλυτών οι οποίοι: α) προσροφούμενοι σε ηλεκτρόδια θα ελαττώνουν το υπερδυναμικό βελτιώνοντας την ηλεκτρόλυση του ύδατος, (παραγωγή μοριακού υδρογόνου) και β) ο συνδυασμός των καταλυτών αυτών με ημιαγώγιμους φωτοευαισθοποιητές και τη χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας για την παραγωγή μοριακού υδρογόνου.
15) Εύρεση ομογενών καταλυτών για τη χημικής, βιοχημικής και βιομηχανικής σημασίας αντίδραση (2)
O2 + 4H+ + 4e- → 2H2O (αντίδραση 2)
Η ενεργοποίηση του μοριακού οξυγόνου και η αναγωγή του προς ύδωρ (αντίδραση 2) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι :
α) αποτελεί την αντίδραση της καθόδου των στοιχείων καυσίμων (Fuel cells), β) το ενεργοποιημένο μοριακό οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θυσιαζόμενο συνοξειδωτικό αντιδραστήριο (φιλικό προς το περιβάλλον) σε αντιδράσεις οξείδωσης, μεταφοράς οξυγόνου (οξείδωση αλκανίων, ασύμμετρη κατάλυση) ή εκλεκτικής οξείδωσης (εποξείδωση ολεφινών) στη σύνθεση χημικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας (fine chemicals). Στόχος είναι η εύρεση αποτελεσματικών ομογενών καταλυτών και η εφαρμογή τους στις ανωτέρω αντιδράσεις.
16) Ανάπτυξη ομογενών καταλυτών ακριβείας (precision catalysts) για τον εκλεκτικό και στερεοεκλεκτικό πολυμερισμό υποκατεστημένων αλκινίων. Ο εκλεκτικός πολυμερισμός των αλκινίων με σύμπλοκα των στοιχείων μεταπτώσεως (αντίδραση 3) παρουσιάζει ενδιαφέρον εξ αιτίας των ιδιοτήτων των πολυακετυλενίων (φωτοαγωγιμότητα, ηλεκτροφωταύγεια, μη γραμμικές οπτικές ιδιότητες κ.λπ.) και των πιθανών εφαρμογών τους στη μικροηλεκτρονική και τις τηλεπικοινωνίες.
n RC≡CR' → -(-RC=CR'-)-n (αντίδραση 3)
Η αντίδραση είναι πολύπλοκη και συνήθως παράγονται μείγματα προϊόντων προερχόμενα από παράλληλες αντιδράσεις (κυκλο-ολιγομερισμός, μετάθεση, κ.λ.π.) Οι φυσικοχημικές ιδιότητες των πολυακετυλενίων εξαρτώνται σημαντικά από την μικροδομή τους (στερεοχημεία), το μοριακό τους βάρος και τους υποκαταστάτες του μονομερούς αλκινίου. Σκοπός είναι η ανακάλυψη ομογενών καταλυτών ακριβείας (precision catalysts) για τον εκλεκτικό και στερεοεκλεκτικό πολυμερισμό υποκατεστημένων αλκινίων.
17) Ανάπτυξη νέων καταλυτών για τη μετάθεση αλκινίων. Η μετάθεση αλκενίων και αλκινίων (αντιδράσεις 4 και 5) Παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στη βιομηχανία (νέα υλικά προηγμένης τεχνολογίας) και την οργανική σύνθεση (fine chemicals).
2 RCH=CHR' → RCH=CHR + R'CH=CHR' (αντίδραση 4)
2 RC≡CR' → RC≡CR + R'C≡CR' (αντίδραση 5)
Μολονότι για την μετάθεση των αλκενίων (αντίδραση 4) έχουν ανακαλυφθεί αποτελεσματικοί καταλύτες, μικρή πρόοδος υπάρχει για την μετάθεση των αλκινίων και ειδικότερα των δις-υποκατεστημένων. Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι η ανακάλυψη καταλυτών για την αντίδραση 5.
18) Σύνθεση παραγώγων γ-αμινοξέων με καταλυτική υδρογόνωση (ασύμμετρη κατάλυση). Παράγωγα των γ-αμινοξέων είναι δραστικά μόρια πολλών αναστολέων χρήσιμων στη σύνθεση υποτασικών φαρμάκων. Τα γ-αμινοξέα «μιμούνται» την μεταβατική κατάσταση του υποστρώματος όταν αυτό αντιδρά με το ένζυμο και μόνο τα β-υδροξυ-γ-αμινοξέα της «syn» διαμορφώσεως είναι κατάλληλα για τέτοιες συγκρίσεις. Σκοπός είναι η παρασκευή φυσικών προϊόντων με το όνομα «Τετραμικά οξέα», τα οποία με καταλυτική υδρογόνωση και στερεοεκλεκτική υδρόλυση μας δίνουν τα επιθυμητά προϊόντα.
19) Σύνθεση νέων συμπλόκων βαναδίου, μολυβδαινίου και σιδήρου με υποκαταστάτες μόρια βιολογικής σημασίας και η καταλυτική τους δράση στη διάσπαση αρωματικών ενώσεων. Οι κατεχολικές διοξυγενάσες είναι μεταλλοένζυμα τα οποία καταλύουν την οξειδωτική διάσπαση των κατεχολών που συμβαίνει στη φύση με αποτέλεσμα την μείωση στο περιβάλλον αρωματικών μορίων. Στόχος είναι ο σχεδιασμός συμπλόκων έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα για τη μελέτη της ενζυμικής δράσης στους συγκεκριμένους βιολογικούς κύκλους.
20) Ανάπτυξη ομογενών καταλυτικών συστημάτων βασιζόμενων σε πλειάδες με δεσμούς μετάλλου-μετάλλου για τον στερεοεκλεκτικό (συμ)πολυμερισμό κυκλοολεφινών μέσω της αντίδρασης ROMP. Η αντίδραση ROMP (μεταθετικός πολυμερισμός με διάνοιξη δακτυλίου) είναι η αντίδραση μέσω της οποίας λαμβάνονται ακόρεστα πολυμερή από τον πολυμερισμό κυλοολεφινών. Η αντίδραση είναι πολύπλοκη και συνήθως παράγονται μείγματα προϊόντων προερχόμενα από παράλληλες αντιδράσεις (ολιγομερισμός, μετάθεση, κ.λ.π.). Οι φυσικοχημικές ιδιότητες, συνεπώς και οι εφαρμογές των ακόρεστων πολυμερών εξαρτώνται σημαντικά από την μικροδομή τους (στερεοχημεία), το μοριακό τους βάρος και τους υποκαταστάτες που μπορεί να υπάρχουν στην κυκλοολεφίνη. Για την αντίδραση ROMP έχει αναπτυχθεί πληθώρα καταλυτικών συστημάτων που βασίζονται σε μονοπυρηνικά σύμπλοκα. Σκοπός είναι η ανάπτυξη νέων καταλυτικών συστημάτων βασιζόμενων σε πλειάδες με δεσμούς μετάλλου-μετάλλου για τον εκλεκτικό και στερεοεκλεκτικό πολυμερισμό διάφορων κυκλοολεφινών και την παρασκευή πολυμερών υλικών με στοχευμένες ιδιότητες.
21) Ανάπτυξη νέων οργανικών υποκαταστατών, καθώς και των αντίστοιχων οργανομεταλλικών ενώσεων και ενώσεων συναρμογής, και χρήση τους ως καταλυτών σε αειφόρους οργανικούς μετασχηματισμούς και στρατηγικές.
22) Ανάπτυξη οργανοκαταλυτικών ή φωτοχημικών οργανικών αντιδράσεων στα πλαίσια της Πράσινης Χημείας και Αειφόρου Κατάλυσης και πιθανές εφαρμογές στη σύνθεση ενώσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και φαρμακευτικών υλών.
23) Ομογενής κατάλυση με σύμπλοκα των στοιχείων μεταπτώσεως. Σύνθεση και μελέτη συμπλόκων Μ(Ι), Μ = Rh, Au, και M(II), Μ = Ni, Pd, Pt, με υποκαταστάτες τύπου P-N-P. Καταλυτική δραστικότητα σε αντιδράσεις υδροφορμυλίωσης, υδρογόνωσης, πολυμερισμού και σύζευξης C-C (επί παραδείγματι αντιδράσεις Suzuki/Miyaura ή Kumada). Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ καταλυτικής δραστικότητας και δομικών χαρακτηριστικών του καταλύτη.
24) Ετερογενοποίηση ομογενών καταλυτών. Ακινητοποίηση των ομογενών καταλυτών του τύπου [Μ{(Ph2P)2N(CH2)3Si(ΟR)3)-kP,P´}I2], M = Ni, Pd, και R = -OMe, -OEt, σε στερεά υποστρώματα, όπως ο πηλός μοντμοριλλονίτης και τα μεσοπορώδη μοριακά κόσκινα. Μελέτη της καταλυτική δραστικότητας των ετερογενοποιημένων καταλυτών, καθώς και της ανακύκλωσής τους.
25) Χρήση βιοκαταλυτών σε αντιδράσεις υδρόλυσης, εστεροποίησης ή/και μετεστεροποίησης για τη σύνθεση οπτικά καθαρών μη φυσικών αμινοξέων, υδροξυ-οξέων και αμινοαλκοολών. Σκοπός είναι η διερεύνηση εμπορικά διαθέσιμων ενζύμων για την εναντιοεκλεκτική ή διαστεροεκλεκτική υδρόλυση, εστεροποίηση ή/και μετεστεροποίηση ρακεμικών μιγμάτων μη φυσικών αμινοξέων, υδροξυ-οξέων και αμινοαλκοολών.
26) Εύρεση καταλυτών για την αναγωγή του CO2 φωτοκαταλυτικά ή/και ηλεκτρολυτικά προς ουσίες που είτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για την μεταφορά ενέργειας, είτε αποτελούν ενώσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να αντιμετωπισθεί το κύριο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής συνδυάζοντας την αναγωγή του διοξειδίου του άνθρακα με την παραγωγή του υδρογόνου από το νερό. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται αφενός μεν η δέσμευση του CO2 αφετέρου η ασφαλής μεταφορά του υδρογόνου.